tiistai 4. syyskuuta 2012

Mormonipresidentti?

Tänään oli mielenkiintoinen? hauska?, no, artikkeli hesarissa. Enbusken kolumni mahdollisesta Yhdysvaltain mormonipresidentistä. Myönnän heti, etten oikein tiedä kuka tämä heppu on, vaikka olen nimeen törmännytkin, enkä osaa arvioida kuinka tyylilleen uskollinen hän on kolumnissaan. Kolumnissa oli ongelmia, joskaan ei meihin mormoneihin kohdistuvia, joille hieman kurtistin kulmiani, mutta kaiken kaikkiaan ainakin erilaista tekstiä meistä mormoneista. 

Tätä poliittista keskustelua mahdollisen mormonipresidentin ympärillä, lähinnä siellä amerikan maalla amerikkalaisten mormonien toimesta, on ollut mielenkiintoista seurata. On niitä, jotka kuuntelevat ja arvioivat asioita, ja on niitä, joista olisi hienoa, että mormoni pääsisi presidentiksi. Ja toki kaikkea siltä väliltä. 

Voin sanoa, että minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että Yhdysvalloissa olisi mormonipresidentti. Siis ei mitään sitä vastaan, että presidentti olisi mormoni. Presidentti on kuitenkin ensisijaisesti maansa presidentti, jonka tarkoituksena on toimia kansansa parhaaksi. Sillä ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa. Tietäen kirkon hyvät opit, voisi kuvitella, että hyvin koulutettu ja elämässään tarvittavia taitoja ja kokemuksia hankkinut presidenttiehdokas, joka on evankeliumiin uskova mormoni, voisi olla paras mahdollinen ehdokas.

Ongelmaksi muodostuu siis kuka tuo mormonipresidentti olisi. 

Henkilökohtaisesti en haluaisi Mitt Romneyn voittavan vaaleja. Itse en äänestäisi häntä. Syitä on toki monia, mutta suurin syy on se, että hän on mormoni. Perusmormonin tulisi olla rehellinen. Perusmormonin tulisi vakaasti seisoa sen takana, mihin hän uskoo ja mitä pitää oikeana, vaikkei sillä olisi tekemistä uskonnon kanssa. Perusmormonin tulisi rakastaa jokaista ja vähintään asenteellaan pyrkiä siihen, että jokaisella olisi mahdollisuus saada ainakin perustarpeensa tyydytetyiksi. Vielä enemmän näitä ominaisuuksia tulisi olla mormonipresidentillä. Romney on mielestäni enemmän poliitikko kuin mormoni. En halua, että mormonit määritellään tai tunnetaan hänen mittapuunsa mukaan. Enkä usko, että hän olisi paras mahdollinen valinta Yhdysvalloille. 

Voi tietysti olla, että olen väärässä. Mutta en usko, että tulee oikeasti tilaisuutta sen toteamiseen. Ja ehkä hyvä niin. Ehkä Yhdysvaltain ja muun maailman lisäksi erityisesti mormonit eivät ole valmiita Mitt Romneyyn mormonipresidenttinä. 

3 kommenttia:

heini kirjoitti...

sama fiilis.

Anonyymi kirjoitti...

Käypä tutustumassa tähän sivuun. :) On hyvä tietää uskontonsa historiaa. http://exmormon.org/d6/drupal/finnish

mormoniäiti kirjoitti...

Kiitos, tiedän kyllä paljon historiasta. Jos luet uusimman juttuni, ymmärrät kenties paremmin lähtökohtani.