tiistai 16. maaliskuuta 2010

Aika ennakkoluuloista

porukkaa me ihmiset ollaan. Isäni oli ostamassa kirpputorilta vanhaa virsikirjaa, kun suvusta löytyy vuosisatojen päästä mies, joka osan virsistä suomensi ja taisipa muutaman itse kirjoittaakin. Myyjä intoutui keskustelemaan ja avoimena miehenä isäni kertoi mihin uskontoon kuuluu. Sai päällensä aikamoisen ryöpyn siitä, kuinka uskontomme on se pahin mahdollinen. Rouva tiesi sen varmasti, koska hänelle oli niin kerrottu.

Mutta tosissaan eihän se mitenkään ihmeellistä ole. Se mitä ei tunne, aiheuttaa usein ennakkoluuloja. Ehkäpä vielä useammin se, minkä tuntee osittain, yhden tai kahden henkilön otannalla, aiheuttaa ennakkoluuloja.

Koulussa luokkatoverinani oli viisas ja pohtivainen tyttö. Tultiin hyvin juttuun. Koulun jälkeen joskus kuulin, että hän oli liittynyt Hare Krishna yhteisöön, eleli luostarissa. Ihan onnellisena. Vaikka toivonkin ihmisten suhtautuvan meihin ennakkoluulottomasti, oli sitä itsekin vähän ennakkoluuloinen: miten se nyt sellaiseen on mennyt mukaan, ihan fiksuhan se oli. Hän kuitenkin teki varmasti sen, minkä koki itselleen parhaaksi.

Monessa tilanteessa huomaa omat ennakkoluulonsa. On ne sitten sitä nuorta äitiä kohtaa, vanhaa äitiä kohtaan, erityislapsen äitiä kohtaan, kalliilla mersulla ajavaa äitiä kohtaan, todella kaunista ja huoliteltua äitiä kohtaan... Niistä isistä puhumattakaan. Miksei siis ihmisillä olisi ennakkoluuloja uskontoa kohtaan.

Surulliseksi asian tekee, jos ennakkoluulot eivät johdu tietämättömyydestä vaan tiedosta: mormonit on kaikki aina kiukkuisia ja todellisia tiukkapipoja, koska Edith-täti oli sellainen ja mormoni... Jokainen meistä tekee virheitä, toiset näkyvämpiä ja toiset näkymättömämpiä. Sitä toivoisi, että ihmisten virheet annettaisiin anteeksi ja nähtäisiin se hyvä, mikä jokaisessa on. Silloin ennakkoluulot voisivat hävitä ja jokaisen nähdä ja kokea tasavertaisena. On sitten kyse ennakkoluuloista uskonnon, rodun, taloudellisen tilanteen, terveydentilan, ulkonäön tai minkä muun tahansa suhteen.

Koska jokainen ihminen maan päällä on saman arvoinen, tasavertainen Jumalan silmissä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos jokainen on tasa-arvoinen miksi Jumala ei kuitenkaan hyväksy homoseksuaalisuutta? Ovatko homoseksuaalit huonompia ihmisiä koska raamatussa sanotaan niin?

Terv. homoseksuaali ateisti.

Minna kirjoitti...

Hei, sattumalta löysin blogisi :) Hienoja ja mielenkiintoisia mietteitä!
Elän ja teen töitä muslimi maassa ja olen saanut huomata, että ennakkoluulot useimmiten liittyvät tietämättömyyteen. Olen itsekin ollut todella tietämätön tästä uskonnosta ennen maahan tuloa, vaikka luulinkin jo paljon tietäväni. Voi kuinka väärässä olinkaan! Ja myönnän, että aiemmin olen myös suhtautunut ennakkoluuloisesti. Toisin ovat asiat nyt, kun on saanut läheltä kokea ja nähhdä.
Kerrassaan mielenkiintoinen blogi, kiitos että jaat ajatuksiasi.

mormoniäiti kirjoitti...

Tervetuloa lukemaan! Luulen, että ennakkoluuloista ei koskaan pääsekään eroon täysin, koska kaikesta ei voi tietää niin paljon. Ennnakkoluulojahan voi olla myös myönteiseen suuntaan, vaikka sana mielletäänkin pelkästään kielteiseksi. Mutta siihen voimme vaikuttaa kuinka ennakkoluulot saavat meidät käyttäytymään.

Sulla on varmasti mielenkiintoinen kokemus!