torstai 18. maaliskuuta 2010

Olisinpa oikeasti ekologinen

Luin kansanedustajan mielipidettä ekologisesta jalanjäljestä, kuluttamisesta ja muusta. Aihe saa aina miettimään missä mennään perheenä. Koen olevani "vihreä", joskaan en poliittisessa mielessä. Vältän turhan ostamista, mutta kyllä siihen joskus sortuu. On helppo kierrättää sitä, mitä kotiin kantautuu, vaikka täytyy myöntää, että biojätteet menee nyt roskiin kun komposti on jäässä ja jäi muutenkin vähän huonoon jamaan syksyllä. Mutta mistä sitä kaikkea tulee niin paljon? Lähes joka viikko tulee vietyä kassillinen pahvia ja kartonkia keräykseen. Miksi jokaikinen pienikin tavara pitää pakata niin suuren jätemäärän tuottavaan pakkaukseen? Ja miksi niissä pakkauksissa pitää olla aina muovia?

Ekologista jalanjälkeä voisi pienentää huomattavasti ruokakauppavalinnoilla. Kuuden hengen perheessä sillä olisi jo jonkinlaista merkitystä. Mutta en ole valmis maksamaan paljon enemmän luomusta tai lähiruuasta. Jos ei rahalla olisi väliä, jos sitä olisi niin paljon, ettei tarvitse miettiä, silloin sen valinnan tekisi ilomielin. Toisaalta meillä osa vuoden ruuasta on todellista lähiruokaa, kasvaa omalla pihalla, tai mökillä minne mennään muutenkin ja tuodaan sitten kuorma luonnon antimia mukana kotiin.

Mielelläni laittaisin postilaatikkoon kyltin "Ei mainoksia -kiitos", mutta ne paikalliset ilmaisjakelulehdet ovat oikeasti hyvää luettavaa. Lasten vaatteita ei ole tullut uutena hankittua kuin muutamia, kenkiä lähinnä. Mutta ei tietenkän ole kovin ekologista, että se käytetty villakangastakki lennätetään Englannista asti. Meillä on talon lämpötila sellainen, että usein käyvät vieraat osaavat jo ottaa villasukat ja villatakit mukaan. Joten vähän ekologisuutta sielläkin.

Ikäni julkista liikennettä, jalkoja ja pyörää käyttäneenä vannoin, että meille ei sitten koskaan tule toista autoa. Mutta niin se vaan tuli neljännen lapsen myötä ja isompien alettua harrastaa. Mukavuus ja ajan säästäminen voitti. Toisaalta autossa on yleensä vähintään 4 matkustajaa, joten...

Ei kukaan halua, että maapallo hukkuu jätteisiin tai saasteisiin. Kaikki voivat tehdä pieniä ja isoja tekoja omassa elämässään. Mutta ei tätä maailmaa pelasteta ilman isojen firmojen ja kaikkien maiden toimenpiteitä. Erityisesti isojen maiden.

Mutta oman elämäni voin tehdä paremmaksi elämällä viisaasti.

Ei kommentteja: