perjantai 26. maaliskuuta 2010

Kaikenlaisia muutoksia...

...yritetään taas saada aikaan isyyslomiin ja vanhempainvapaisiin, jotta isät viettäisivät enemmän aikaa vauvojensa kanssa, saisivat luotua syvemmän suhteen ja jotta ylipäänsä "vauvan hoitaminen" jakautuisi tasaisemmin naisten ja miesten kesken.

Onhan se muutama viikko lisää siellä alussa varmaan ihan kiva juttu, mutta ei kai se nyt isän ja lapsen suhteeseen paljoa vaikuta. Mitäpä jos muutettaisiin yhteiskuntaa niin, että kaikki passitettaisiin töistä kotiin viimeistään klo 5. Niin että kaikki saisivat töistään riittävästi palkkaa, että ei tarvitse rahan takia tehdä ylitöitä tai toista työtä. Mitä jos jokaisella isällä olisi oikeasti mahdollisuus viettää aikaa lastensa kanssa joka päivä useamman tunnin ajan?

Jokaisen valinnoista riippuu käytettäisiinkö mahdollisuudet perheen hyväksi vai muihin asioihin. Vaikka pääsisi lähtemään töistä kello 4, mutta käy ensin salilla, sen jälkeen saunassa ja hieronnassa ja kotiin gigantin kautta, niin johan kello on niin paljon, ettei sitä yhteistä aikaa jää.

Keinot hyvien suhteiden luomiseen lapsiin löytyy kyllä jo nyt, jos niitä haluaa. Niin miehille kuin naisille. Joskus se vain tarkoittaa omien halujen ja toiveiden uhraamista tai ainakin siirtämistä.

3 kommenttia:

pep kirjoitti...

Tähän on pakko kuljetusalan ihmisenä kommentoida vaikkei artikkelisi niin "täsmä"asialta vaikuttanutkaan. On joitakin aloja joilla yötyö on pääsääntöisin työaika. Elintarvikkeet, ja paljon muitakin tavaroita, kulkevat pitkälti öiseen aikaan jotta kaupassa olisi sen auetessa kohtuu tuoreita ruokatarvikkeita tarjolla. Myöskin useammat kuluttajat vaativat tuotteiden olevan mahdollisimman pian saatavilla. Monet tilaukset tehdään iltapäivällä ja tavaroiden halutaan olevan seuraavana päivänä kuluttajalla. Varastot pyritään pitämään kumipyörillä, tulee kauppiaalle halvemmaksi.

mormoniäiti kirjoitti...

Ihan oikeassa olet, vuorotyöläisille ei tietenkään 8-16 työaika sovi. Hain tällä enemmän ajatusta, että yhteiskunnan tulisi ennemminkin miettiä keinoja, joilla auttaa perheenisiä ja työssäkäyviä äitejä viettämään enemmän aikaa lastensa kanssa, jos halutaan tukea lasten ja vanhempien hyvien suhteiden luomista, kuin olettaa, että pari viikkoa lisää isyyslomaa tai isän pakollinen osuus vanhempainvapaasta auttaisi tähän pulmaan. Yksi asiaa helpottava keino olisi myös lasten harrastustoiminnan tapahtuminen iltapäivällä koulun jälkeen, jotta illat jäisi vapaiksi perheen yhteiselle ololle. Niille ainakin, jotka eivät ole aina iltaisin töissä.

pep kirjoitti...

Ymmärsin siis hakemasi ajatuksen ihan oikein vaikken sitä osannut selkeästi ilmaista.
Tykkään viedä ajatuksia aina eteenpäin jos jokin kipinä niihin tulee. Kuten nytkin, harrastustoimintahan perustuu täysin haluun olla jonkin asian kanssa enemmän tekemisissä, vapaa-ajalla. Se ei saa suuremmassa määrin häiritä palkkatyötä tai koulua/opiskelua. Tästä tulikin ajatus, kuinka väsynyt lapsi olisi jos harrastukseen lähdettäisiin suoraan koulusta, ilman parin tunnin huilitaukoa. Itse muistelen olleeni koulupäivien jälkeen todella väsynyt, joten harrastamisestakaan ei olisi tullut mitään. Hyvä kun läksyt jaksoi tehdä.

Ajatuksesi perheen yhteisen ajan lisäämisestä kuullostaa todella hyvältä. Taitaa olla vain niin ettei sitä olla tosissaan toteuttamassa. Vain laastareita tarjotaan. Mutta aina voi toivoa muutosta parempaan.